Natuurcoaching met tuintherapie

“Jij mag zijn zoals je bent om te worden wie je bent, maar nog niet kunt zijn en je mag het worden op jouw manier en in jouw tijd.” (Anna Terruwe)

 

Soms is praten niet het juiste middel om uit je impasse te komen. Door een periode mee te werken in de (moes)tuin kun je je eigen natuurlijke ritme en levenskracht, je eigen natuur hervinden. Het groeiproces in de tuin, van het zaaien, onkruid wieden, water geven en oogsten, staat model voor je eigen groeiproces. Waar je aandacht, zorg en energie aan geeft, komt tot groei en bloei. Een proces van heling dat je alleen kunt ervaren met heel je wezen. Terwijl je bezig bent met je handen in de aarde, versterkt je lichamelijke en je geestelijke gezondheid zich.

De fysieke arbeid doet een beroep op het lichaamsgevoel en tegelijkertijd op het levensgevoel, de zin in het leven. Tijdens het werk verlegt de aandacht zich van het denken en de emoties uit het verleden naar het bezig zijn, in het hier en nu. Het fysieke contact met de aarde brengt je ook in contact met je eigen natuur. Persoonlijke processen komen in beweging en uiteindelijk kom je weer in evenwicht. De gesprekken ontstaan vanzelf, vanuit het bezig zijn. En dat is jouw oogst!

Klik en lees meer  achtergrond over natuurcoaching in onze moes & bloementuin of tuintherapie als troost. Onder het kopje mijn natuurlijke werkwijze lees je meer over mijn aanpak en tarieven, over hoe ik werk.

 

 

“Je kunt niet tegengaan dat de vogels van het verdriet komen overvliegen, maar je kunt wel voorkomen dat ze nesten in je haar maken. “ (Chinese wijsheid)

 


Gedicht Rumi: Mens-zijn is een herberg;
elke dag komen er nieuwe gasten.

Vrolijkheid, somberheid, laagheid,
even een helder moment
als onverwachte bezoeker.

Verwelkom ze en biedt ze een gastvrij onthaal!
Ook al zijn het een hoop zorgen
Die jouw huis overhoop halen.

Behandel toch elke gast met respect.
Misschien ruimt hij bij je op
om zo plaats te maken voor iets anders, iets fijns.

De sombere gedachte, de schaamte, de boosaardigheid,
Treed ze lachend bij de deur tegemoet
en nood hen binnen.

Wees dankbaar voor iedereen die komt.
Want ieder van hen is gestuurd
Als een gids uit het onbekende.