Tuintherapie, voor heling

 

Gedicht Martin Gijzemijter

Dat alles altijd goed komt,

dat is pertinent onwaar.

Maar door je lot te accepteren,

wordt het leven minder zwaar.

 

“Als verdriet je overspoelt, laat je dan troosten door de natuur.” (Happinez)

Door je te ont-doen van al je moeten, ont-moet je jezelf. En kom je uit bij je diepere emoties. Dat is mijn (nieuwe) manier van leven en beleven. Waar ik nu sta op mijn levenspad, is niet vanzelf of gemakkelijk gegaan. Door het overlijden van meerdere dierbaren in korte tijd, kwam ik uit bij mijn diepste emoties. En daardoor ontstond een groot kruispunt. Ik leerde luisteren naar mijn gevoel en koos voor een hele nieuwe kant, totaal anders dan ik verwachtte.

 

“Ook al kun je mij niet meer zien, zoek mij in je hart. En ik zal altijd bij je zijn.” (auteur onbekend)

Juist tijdens die verdrietige perioden heb ik veel steun ervaren aan de natuur en onze tuin. Als ik met mijn ziel onder mijn arm liep, kon ik met bloemen en bomen praten. Zij luisteren en geven me weer vertrouwen en energie om mezelf op te pakken. Om er te kunnen zijn voor mijn omgeving. Om verder te gaan met leven. Ook het wandelen in de natuur gaf me ruimte om weer te kunnen ademen. Verdriet kan zo zwaar en beklemmend zijn.

 

Rouwen doorloopt een proces dat voor iedereen anders is. Ik had veel moeite met afscheid nemen en loslaten. Nu begrijp ik mijn weerstand tegen loslaten ook beter. Loslaten betekent niet, laten vallen. Ik kan nu zeggen: loslaten is anders weten vast te houden.

 

“Als iets liefs je verlaat, blijft nog altijd de liefde. ” (auteur onbekend)

Heb jij ook te maken met afscheid nemen omdat dit je overkomt in je leven? Heb jij behoefte aan een luisterend oor. Iemand die echt naar je luistert en je niet wil opfleuren. Die begrijpt hoe het is om een dierbare te verliezen, hoe onbeschrijflijk dit verdriet is. Die begrijpt zonder dat er gesproken hoeft te worden. Neem contact met me op, dan bespreken we welk traject het beste bij je past.


Als een bloem, van Marjan Beijaard-Hopman

Als een bloem zo is het leven,

het begin is teer en klein.

De één die bloeit uitbundig,

de ander geurt heel fijn.

Sommige bloemen blijven lang,

weer andere blijven even.

Vraag niet bij welke bloem je hoort,

Dat is het geheim van het leven….