Ervaring met veranderen, inzien en loslaten

Ik kan je begeleiden in de veranderingen die het leven je brengt en om daarin de weg naar jezelf (weer) te vinden. Groei van jou als mens is goed voor jezelf, ook voor je directe omgeving en zelfs voor je werk. Met de kracht die jij hervindt, versterk je jezelf om goed te kunnen balanceren, tussen werk en privé.

“De enige echte ontdekkingsreis bestaat niet uit het zoeken van nieuwe landen, maar in het krijgen van nieuwe ogen.” (Marcel Proust)

Uit je hoofd bij je hart en gevoel komen. Dat klinkt eenvoudig en toch zo lastig om te doen, is mijn ervaring. Ik kan je begeleiden bij je diepere gevoel uit te komen en je leren luisteren wat dit je wil zeggen. Jarenlang heb ik veel vruchten geplukt door hard te werken en te luisteren naar mijn hoofd en wil. Totdat het niet meer ging, mijn lijf was verkrampt en zat op slot. Zitten en lopen ging niet meer zonder pijn. Omdat ik die signalen negeerde en niet wou luisteren wat ze wilde zeggen. Mijn hoofd wist het wel beter, doorgaan en niet opgeven! Totdat ik dus inzag dat deze weg niet meer rechtdoor kon blijven gaan, ik moest wel een andere kant uit. Ook het snelle afscheid nemen van mijn lieve (schoon)ouders, goede vriendin en nog meer dierbare familie-leden heeft bijgedragen aan dit inzicht. Een zoektocht met pijn om die pijn niet te ontwijken, en te aanvaarden. En voorbij de pijn, ook een keerzijde ervan kunnen inzien. Dit betekent ook ingesleten patronen en overtuigingen loslaten, om te kunnen veranderen. Voor mij was het een hele worsteling om los te kunnen laten. Tegelijkertijd voelde het ook als een bevrijding om je eigen weg te leren gaan. Er viel 1.000 kilo van me af nadat ik uitgesproken had mijn eigen koers te gaan volgen.

“Loslaten is niet het einde van de wereld. Het is het begin van een nieuw leven.” (auteur onbekend)

Een gedicht van Nelson Mandela heeft me goed gesteund in deze afscheidsprocessen. Ook van werk veranderen is een afscheid, met bijbehorende emoties die daarbij vrijkomen. Na 20 jaar bij de (semi)overheid als projectleider gewerkt te hebben, heb ik besloten mijn baan op te zeggen. Het was erg spannend en eng om dit (bekende, vertrouwde en uiteindelijk toch ook belemmerende) patroon te doorbreken. Ik vond het vooral lastig om afscheid te nemen van bijzonder fijne collega’s. Toch biedt dit ook weer nieuwe kansen om nieuwe, bijzondere, mensen te leren kennen op mijn ingeslagen route. Door één deur dicht te maken, gaan weer andere nieuwe deuren open.

Hoe zie jij het leven, is het glas half vol of leeg? Voel je dat je meer uit je huidige leven wilt halen? Herken jij jezelf hierin? Dan hoop ik je te mogen ont-moeten. Je te mogen begeleiden bij de zoektocht van je eigen levensweg. Samen onderzoeken wat je diepere gevoelens je willen zeggen. Je laten inzien dat het mogelijk is om een verandering aan te brengen en om een nieuwe weg in te slaan.


Om los te kunnen laten is liefde en kennis nodig, Nelson Mandela

Loslaten betekent niet, je niet meer betrokken voelen.
Maar ik kan het niet voor een ander doen.

Loslaten is, niet mijzelf losmaken.
Maar het besef dat ik een ander niet kan besturen.

Loslaten is, niet een ander wat toestaan.
Maar hem laten leren door ervaren.

Loslaten is, machteloos toegeven.
Want het resultaat is niet van mij afhankelijk.

Loslaten is, niet een ander willen veranderen of hem/haar de schuld geven.
Maar het beste van mijzelf te maken.

Loslaten is: niet meer zorgen voor.
Maar zorg hebben om.

Loslaten betekent: niet meer vasthouden.
Maar steunen.

Loslaten is, niet oordelen.
Maar anderen de kans geven zichzelf te zijn.

Loslaten betekent niet meer alles willen regelen.
Maar anderen de kans geven de werkelijkheid onder ogen te zien.

Loslaten betekent niet ontkennen.
Maar aanvaarden.

Loslaten betekent, niet langer willen scheiden of twisten.
Maar eigen tekortkomingen zoeken en verbeteren.

Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten.
Maar elke dag nemen zoals die komt en daar plezier in hebben.

Loslaten is niet iedereen bekritiseren en veroordelen.
Maar proberen te worden waarvan ik droom.

Loslaten is niet het verleden betreuren.
Maar groeien en leven naar de toekomst.

Loslaten is minder angst
en meer liefhebben.